DOLORES O'RIORDAN - DEPRESYON, ANOREKSİYA & THE CRANBERRIES

the cranberries, DEPRESYON, ANOREKSİYA, THE CRANBERRIES


Cranberries & Dolores

Cranberries 90 ların efsane gruplarındandı. İrlanda’nın Limerick kasabında müzikal yolculuğuna başlayan gruba Dolores’in katılımı, grup üyelerinin verdiği bir solist seçme ilanına başvuruyla gerçekleşmişti. Dolores’in 17 yaşında tattığı ilk öpücüğün hikayesini anlatan şarkısı “Linger” grubun dünya çapında tanınmasını sağlamasından öte, o dönemi benzer duygularla yaşayan pek çoğumuz için, ilk aşkın, masumiyetin, ilk hayal kırıklıklarının çarpıcı hikayesini barındırıyordu.


Cranberries, ABD'de Top 10'a, Linger'le girdiğinde Dolores 21 yaşındaydı, albüm İngiltere’nin yanı sıra. Avrupa ve Avustralya listelerinde de grubu üst sıralara taşıdı . O'Riordan hem İrlanda hem de ülke dışındaki İrlanda diasporası için gururun simgesi haline geldi.

Dolores O'Riordan, 1995 yılında Guardian'a verdiği röportajda, “Çocukluğuma dair çok sırrım var ancak bunlar hep içimde kalacak” demişti. O yıllarda henüz müzik kariyerinin başlarında ama zirve noktasında olan sanatçı, çocukluk sırlarım diye bahsettiği bir olayı 2013 te yayınlanan bir başka röportajında açıkladığında hem sevenleri hem de müzik dünyası şok olmuştu.

Dolores bu röportajda. 8 yaşından 12 yaşına kadar, bir aile tanıdığı tarafından 4 yıl süreyle cinsel istismara uğradığını açıklayacaktı. 2013 ve sonrası, sanatçının psikolojik problemleri ve bunların neticesinde yaşanan bir kaç olayla ilgili çıkan haberler, yıllarca bastırmak için mücadele ettiği sıkıntılarının su yüzüne çıkmasından ibaretti. 

Dolores onu hayata bağlayan şeyin müzik ve çocukları olduğunu söylüyordu. Tüm bu yılları dönem dönem onu çöküntüye uğratacak kadar artan depresyon süreçleri ve manik ataklarla geçirmiş, bir yandan anoreksiya ile yaşamayı öğrenmiş ve bunu tüm dünyadan gizlemişti.

Dolores O'Riordan hayat hikayesi

Ballybricken, Co Limerick'de doğan O'Riordan, Geçirdği bir kazadan ötürü çalışamayacak durumda olan eski bir çiftçi Terence O'Riordan'ın 7 çocuğundan en küçüğüydü, Limerick'teki bir Roma Katolik okulu olan Laurel Hill'e gitti. Küçüklüğünde bir erkek çocuk gibi erkek kardeşleriyle oynuyordu, ergenliğinde annesinin ona aldığı çiçekli elbiseleri giydi. Kilisesinin korosunda söylüyor ve 12 yaşından beri kendi şarkılarını yazıyordu

İlk adı Cranberries saw Us olan Cranberries ile tanışma hikayesi 18 yaşına denk geliyor ve işte grupla birlikte yaptıkları ilk şarkı “Lingers” o zamanlar henüz 1 senelik bir hikayenin müzikle buluşmasından ibaretti. 1993 te yayınladıkları ilk stüdyo albümü “Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?” deki en büyük hitte yine Linger olacaktı.

İsimleirni duyulmaları Linger ile olsada onları şöhret yapan şarkı 1994 albümleri No Need to Argue da yer alan “Zombie” idi yine Dolares’in sözü ve bestesi olan bu şarkıyı 1996 albümleri To the Faithful Departed çıkış şarkısı Salvation izledi.

Grubun 1999 albümü Bury the hatched ve albümün çıkış şarkısı “Animal instict” grubun son yükselen hiti idi. 2000 li yıllarda grup üretken değildi, Dolares gruptan ayrı 2 solo albüm yaptı ancak bunlarda müzik piyasasında ses getirmedi.

Dolares’in müzikal kariyerindeki düşüş. 2011 de çok sevdiği babasını kaybetmesi, 2014 ylında 20 yıllık evliliğinin sona ermesi ve artan psikolojik problemleriyle Dolares için hayatının son çeyreğinin çok zor geçtiğini gösteriyor.

2017'de yaptığı bir röportajda en az bir albüm daha yapmak istediği ve bu albümle bir turneye katılmak istediğini belirtmişti "Son beş yıldır çok fazla şey yapmadım. Müzikten uzak, gündelik işler ve kişisel hayatıma odaklandım. " diyordu.

Dolores O'Riordan ölüm haberi
Dolores Mary Eileen O'Riordan , 6 Eylül 1971 doğumlu; 15 Ocak 2018 sabah saat 09.05'Te Park Lane'deki Hilton London'da ölü bulundu

Dolores O'Riordan, evliliği, kocası Don Burton
Dolores O'Riordan'ın eski kocası Don Burton Duran Duran'ın eski tur menajeriydi.
Çift İrlanda'nın Tipperary kentindeki Holy Cross Manastırı'nda evlendi ve daha sonra Dublin ve Burton'un Kanadaki evi arasında mekik dokuyarak yaşadı.

İkili 21 sene evli kaldı bu evlilikten 3 çocukları oldu ve 1 çocukta evlat edindiler çift 2014 yılında boşandı. Aynı yıl Dolores trajik bir biçimde havaalanı görevlileri ve polislere saldırması sonucunda bir havaalanında tutuklanmıştı.

Dolores bir süre Don Burton ile Kanada’da yaşadı. Bu dönemde halktan biri gibi yaşamaktan, çevresindeki gözetim halkasından kurtulmuş olmaktan, çocuklarının okul aile toplantılarına katılmaktan mutluluk duyduğunu belirtmişti.

Dolores O'Riordan, Depresyon, Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk; Ruh hali, enerji ve aktivite düzeylerinde alışılmadık değişimler ve günlük görevleri yerine getirme becerisi ile ilişkili zihinsel bir hastalıktır.

O'Riordan, yaşamı boyunca ruh halindeki gelgitler ve dengelemek için mücadele ettiği depresif ya da manik evrelerle uğraştığını söyledi.

Dolores gelgitlerini anlatırken adeta sarkacın iki ucu arasındaki açıklıktan bir dibe batıp bir tavana vurmaktan bahsediyordu: “Son derece depresif ve karanlık olabilirsiniz o anlarda, normalde yapmayı sevdiğiniz şeylere karşı ilginizi hepten kaybedersiniz,bazen birkaç ay sürer bu sıkıntılı süreç ve bazen manik ataklar başlar, uyku sizi terk eder bu aşırılığı ilaçlarla dengeleyerek yaşadım yıllarca”

Hipomanik bir dönem boyunca sanatçılar, üretken, kendinden emin ve işkolik olurlar, kendilerini ellerindeki işe adarlar, onlardan dökülen fikirler ve motivasyon çevrelerini de etkiler, ilham vericidirler. Ancak ciddi mani veya depresyon ataklarıyla, bir kişi halisinasyonlar, sanrılar veya paranoya gibi psikotik belirtilere de sahip olabilir.

Dolores O'Riordan, maninin aşırı belirtilerinden bazıları için çözüm üretmişti: "Manik olduğunuzda uyuyamıyorsunuz ve çok fazla paranoyak oluyorsunuz. Bu yüzden ilaçla uğraşıyorum "dedi.

Ancak Associated Press, O'Riordan'ın zihinsel sağlık sorunlarının daha önce ortaya çıktığını belirtiyordu. 2014'te New York'tan İrlanda'ya giderken, havaalanında üç polis memuru ve bir uçuş görevlisine saldırmakla suçlandı.

Mahkemeye verilen tıbbi kayıtlar, Dolores’in psikolojik sorunları olduğunu gösteriyordu. 6.600 dolara para cezasına çarptırılarak olaydan sıyrıldı.

Dolores O'Riordan, son sözleri
O'Riordan, Irish News'e verdiği röportajda depresyon dönemlerinde yaşadığı sıkıntıları ailesinin, çocuklarının ona verdiği mutlulukla aştığını söylemişti.

"Yaşamımda, özellikle çocuklarımla birlikte, çok fazla sevinç yaşadım"

"Düşe kalka yaşarız, hayat bu kadar değil mi?"

Trajik yıldız, ölümünden yalnızca günler önce takipçilerle paylaştığı veda fotoğrafındaşu notu düşmüştü:

"güle güle Gio, İrlanda'ya gidiyoruz"


THE CRANBERRIES


The Cranberries & amp; Dolores O'Riordan

Grup Üyeleri
  • Dolores O'Riordan(vocals)
  • Noel Hogan(guitar)
  • Michael Hogan(bass)
  • Fergal Lawler(drums) 


The Cranberry Saw Us adıyla 1989 yılında Limerick'te kurulan İrlandalı bir rock grubu. Cranberries bugüne kadar 7 stüdyo albümü, 6 EP ve 22 single yayınladı.

Grubun ilk hiti Linger ve ilk albümü “Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?” 1993 yılında o dönemin başarılı grubu Suede ile blikte katıldıkları Amerika turnesi ile Yeni kıtada tanınmalarını sağladı. Suede’in gölgesinde katıldıkları turneden, ülkelerine,ABD’de tanınan, Işık saçan ve gelecek vadeden bir grup olarak döndüler ki ertesi yıl çıkan albümleri “No need to Argue” 18 milyon adet sattı.

Warrington'daki 1993 IRA bombardımanına tepki olarak yazılan “Zombie” grubun tüm dünyaca bilinen ve en çok ses getiren şarkısı oldu.

Cranberries 2003'de dağıldıktan sonra, O'Riordan iki albüm çıkardı, Are You Listening? 2007 ve No Baggage 2009. Smiths basçısı Andy Rourke ile birlikte DARK adlı bir projede çalıştı. Hâlâ diğer müzisyenler tarafından takdir gören Zucchero ve Jam & Spoon'un kayıtlarında yer aldı ve hayatını kaybettiği Londra’ya Zombie'yi bir rock grubu olan Bad Wolves ile tekrar kaydetmek için gelmişti.

( The Cranberries 2011 Alaçatı konseri )

The Cranberries Albümler – Cranberries discography

1993 - Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?
1994 - No Need to Argue
1996 - To the Faithful Departed
1999 - Bury the Hatchet
2001 - Wake Up and Smell the Coffee
2012 - Roses
2017 - Something Else (Unplagged)
  

Dolores O'Riordan, Anoreksiya problemi

Anoreksiya nervoza, yeme bozukluğu olarak tanımlanan, yaşam fonksiyonlarını tehdit edecek seviyede kilo kaybına neden olabilecek bir rahatsızlıktır. Zayıflama takıntısı ile aşırı diyet ve sonrasında iştah hissinin tamamen kaybolması ile meydana gelebileceği gibi, farklı psikolojik problemlerin tetiklemesi ile de kendini gösterebilir. Dolares’in küçük yaşta maruz kaldığı cinsel istismar ve buna bağlı oluşan bipolar bozuklukların bir dışa vurumu ile anoreksiya problemi yaşadığı düşünülüyor.

Anoreksiyanın muhtemel ortaya çıkma sebepleri

a. Anoreksiya oluşmasında Biyolojik faktörler: Anoreksiyanın nedenleri arasında genetik faktörlerin etkisine dair kesin bulgular yoktur. Ancak genler bazı insanları anoreksiyaya karşı daha savunmasız hale getirebilir. Anoreksiyalı kişilerin, genetik eğilimlerin etkisiyle görülebilen kişilik özellikleri kabul edilen; mükemmeliyetçi, duyarlı ve azimli kişiler olduğu gözlenmiştir.
b. Anoreksiya oluşmasında Psikolojik faktörler: İnsanların duygusal problemleri anoreksiyanın gelişimine etki edebilir. Depresyon, obsesif kompülsif kişilik bozuklukları, bir dışa vurum ve tepki olarak anoreksiyayanın ortaya çıkmasına sebep olabilir.
c. Anoreksiya oluşmasında Çevresel faktörler: Özellikle ergenlerin daha ince olmak, bu şekilde kabul görmek şeklinde güdülenmesi. artist ve mankenlere benzeme isteği, rol model olarak sunulan aşırı zayıf kişilerin örnek alınması anoreksiyaya zemin hazırlar. Anoreksiya genç nüfus arasında en sık görünen 3. kronik hastalıktır.

YORUMLAR

Feat:
Ad

ARKEOLOJi,16,BiLiM,10,FELSEFE,6,MiTOLOJi,2,PSiKOLOJi,6,SANAT,9,SOSYOLOJi,9,TARiH,14,
ltr
item
uztarih.com l Tarih kainatın vicdanıdır: DOLORES O'RIORDAN - DEPRESYON, ANOREKSİYA & THE CRANBERRIES
DOLORES O'RIORDAN - DEPRESYON, ANOREKSİYA & THE CRANBERRIES
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWQjEBZ0zyhTKzeBh1q0dKZ6dLKPR6Y5aJ5FTc4FQnzvTlyo7cN-zM3s6USRi1k6kMm8L2umV-on7d_1Sud5WJQr4y-rq-grz25ntY8eSvJGW5qhdkgmUEIRextKiuA0cEbr8y8gHyOC8/s640/DOLARES_Cranberries.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWQjEBZ0zyhTKzeBh1q0dKZ6dLKPR6Y5aJ5FTc4FQnzvTlyo7cN-zM3s6USRi1k6kMm8L2umV-on7d_1Sud5WJQr4y-rq-grz25ntY8eSvJGW5qhdkgmUEIRextKiuA0cEbr8y8gHyOC8/s72-c/DOLARES_Cranberries.jpg
uztarih.com l Tarih kainatın vicdanıdır
https://www.uztarih.com/2018/01/dolores-o-depresyon-anoreksiya.html
https://www.uztarih.com/
https://www.uztarih.com/
https://www.uztarih.com/2018/01/dolores-o-depresyon-anoreksiya.html
true
518256124328164008
UTF-8
Tüm İletiler Yüklendi İleti bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Yanıtla Yanıtı İptal Et Sil Tarafından Ana Sayfa SAYFALAR YAYINLAR Hepsini Gör TAVSİYE ETİKET ARŞİV SEARCH TÜM YAYINLAR İsteğinizle eşleşen bir yayın bulunamadı Anasayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz P.te Sal Çar Per Cum C.te Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara Hemen Şimdi 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan daha eski Takipçiler Takip BU PREMIUM İÇERİK KİLİTLENDİ ADIM 1: Bir sosyal ağda paylaşın 2. ADIM: Sosyal ağınızdaki bağlantıyı tıklayın Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalandı Kodlar / metinler kopyalanamıyor, lütfen kopyalamak için [CTRL] + [C] (veya Mac ile CMD + C) tuşlarına basın İçerik tablosu