ZEUGMA ANTİK KENTİ VE ŞAHESER MOZAİKLER

Zeugma Antik  Kenti ve Müzesi

Zeugmanın Kuruluşu

M.Ö. 3. yüzyılda, Büyük İskender'in komutanlarından Seleucus I Nicator (“Victor”), Fırat nehrinin batı tarafında, nehrin en sığ olduğu noktada stratejik önemi göz önüne alınarak, askeri üs olarak tanımlanan bir yerleşim yeri kurdu. Zeugma o tarihte Seleucia olarak adlandırılıyordu. Kısa sürede büyüyerek nüfusu 80 bin kişiye ulaşan şehir, yukarı Fırat'ın geçilebileceği en uygun nokta olmasının yanı sıra . Gezgin ve tüccarların, Akdeniz dünyasını terk ettiği ve eski Yakın Doğu'ya girdiği noktaydı. 

Nehir geçişi büyük stratejik öneme sahipti ve her iki yakasında kontrol altında tutulması önemliydi. Seleusus I Nicator'un (M.Ö.311-281) şehri korumak üzere bir kale inşa ettiği ve nehrin karşısında, kuzeydoğuda, Pers asıllı eşi Apamea’nın adını verdiği ikinci bir şehir kuruldu. Apamea muhtemelen çok büyümedi, bu şehirden günümüze ulaşan önemli bulgu yoktur.
BELKIS köyü, zeugma mozaikler

Zeugma Kısa Tarihi

M.Ö 64'te Kommagene Krallığı, Roma imparatorluğu ile ittifak çerçevesinde, bölgeyi ele geçirdi ve bugün bildiğimiz ismiyle, Yunanca'da “köprü” veya “geçiş” anlamına gelen Zeugma olarak adı değiştirilen şehir yeniden kuruldu. M.Ö. 31 yılında, şehir tam anlamıyla Roma hakimiyetine geçti.

Bu tarihten sonra şehir, özellikle doğuya yapılacak seferler için kullanılan önemli bir Roma askeri üssü olarak, ticari faaliyetlerin daha güvenle gerçekleştirildiği, zenginleştikçe güçlenen bir aristokrasi ve buna bağlı pek çok yapı heykel ve bugün dünyaca ünlü mozaiklerin yapıldığı bir şehir haline geldi. Şehir güçlü Roma lejyonuna ev sahipliği yapan Greko-Romen dünyasında son duraktı. 

M.S. 265 yılında, İran Sasani Kralı Şapor,Suriye ve Klikya seferi sırasında Zeugma'yı ele geçirdi. Tamamen yakılıp yıkılan şehir bu tarihten sonra tarih sahnesinden kayboldu.Bu tarihten sonra sadece bölgede faaliyet gösteren Hristiyanlar tarafından tutulan kilise kayıtlarında bölgenin adı geçmektedir.
zeugma mozaikler

Zeugma nerede, Zeugma’ya nasıl gidilir

Türkiye, Güney doğu Anadolu bölgesinde, Gaziantep şehrine bağlı Nizip İlçesinin Belkıs köyünde yer alan Zeugma antik kentinin önemli bir kısmı ve bölgedeki Belkıs köyü 2000 yılında baraj suları altında kaldı. Kentin su altında kalmayan (C) bölümünde yer alan villalar, tiyatro, sütunlu caddeler, hamam, agora ve tapınak önemli ölçüde koruma altına alınmıştır kazı ve restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

- Gaziantep Havaalanından Adana-Şanlıurfa Otoyolu/O-52/E90 üzerinden 65km
- Adana’dan, Adana-Şanlıurfa Otoyolu/O-52/E90 üzerinden 300km

Zeugma lokasyon Google map: https://goo.gl/maps/Wdh7mDh3g5w
Zeugma adres: Belkıs Merkez Mahallesi, 27700 Belkıs Köyü/Nizip/Gaziantep
 


Zeugma Antik Kent Mimarisi

Zeugma kentinin doğu kısmı tamamen, Batı kısmının ise %25’i sular altında. 
Atatürk Barajın yarattığı yapay gölete 50 metre mesafede yer alan Zeugma antik kenti, Helenistik dönem ve Roma uygarlığının karakteristik özelliklerini taşıyan zengin bir mimariye sahip. Antik kentinin geriye kalan kısmı, Çelik konstrüksiyon ve polikarbonat şeffaf levhalar ile oluşturulan bir yapı ile koruma altında. Beş Roma evinin kalıntıları ve mozaikleri korumak için inşa edilen bu yapı, ziyaretçilerin dikkatle kazılan binaları ve caddeleri görmelerini sağlayan farklı yükseklikte platformlar üzerinde gezilebiliyor.

Zeugma’nın büyük Roma şehirlerinin sahip olduğu su ve kanalizasyon sistemine sahip olduğuna dair kalıntılar var. Zemini kesme taşla kaplı sokaklarda yer alan evlere, bir zamanlar kentin en yüksek noktası olan Belkis Tepe'de yer alan rezervuar ve sarnıçtan, su sağlayan bir boru hattı mevcutmuş.  Evlerin ortasında avlular mevcut. Bazı evler, yağmur suyunu toplamak ve eve girmeden önce havayı soğutma görevi de gören impluvia adı verilen sığ havuzlara sahip.


Mevcut beş evin içinde veya avlularında, Zeugma’yı üne kavuşturan muhteşem mozaikler bulundu.Yunusları süren eros tasvirli mozaik, Danae ve Perseus mozaiği, Poseidon, deniz tanrısı; ve diğer su tanrıları ve deniz canlılarını betimleyen mozaikler. 

Zeugma’da bulunan mozaikler gösteriyorki, mozaikler genelde yapıldığı odanın işlevine göre seçilmiş. Örneğin, Eros ve Telete mozaiklerinin zemini süslediği odalar yüksek ihtimalle yatak odaları iken. Misafirlerin ağırlandığı odalarda Dionysos tasvirlerinin kullanılması muhtemeldir. Diğer yandan mozaiklerdeki imgelerin seçimi, ev sahibinin zevklerini, entelektüel durumunu, siyasi konumunu veya zenginliğini ifade edecek tasvirlerde taşıyor olmalı.
Ancak şu an antik kentte sadece geometrik mozaikler bırakılmış. Önemli mozaikler koruma altına almak ve yapay iklimlendirme ortamında sağlıklı koşullarda sergilenmek üzere “Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesine” taşınmış.
ZEUGMA MÜZESİ, ÇİNGENE KIZ

Zeugma Mozaikleri ve Zeugma Müzesi

Zeugma mozaikleri, zarif detayları ve güzelliğiyle uzun zamandan beri tanınıyor. En ünlülerden biri Çingene Kızı ancak aslında müze, çok büyük kompozisyonlar içeren detaylı mozaikler mevcut.

Zeugma müzesi, sergilenen yaklaşık 1700 m2 mozaik ile, dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri.

Müze giriş turnikelerini geçince, sol tarafta, Zeugma tarihini anlatan 15 dakikalık ücretsiz video gösterimleri yapılmakta.  Zemin kat, Zeugma evlerinden sökülerek müzeye taşınmış, zemin ve duvar mozaiklerinden oluşan inanılmaz bir mozaik zemin panelleri dizisinden oluşuyor. Roma Peristil villalarının orijinal mozaik döşemeleri ve duvar freskleri, Perseus ve Andromeda, Eros ve Psyche ve Pasiphae ve Daedelus gibi Yunan mitolojisinden sahnelere sahip mozaiklerden oluşuyor.

Zemin seviyesinin altında yer alan katta, şehrin altyapı sistemini betimleyen su boruları, kanalizasyon ve yer altı ısıtma sistemlerinden örnekler sergilenen bir spor salonu kompleksi, hamam ve savaş tanrısı Mars'ın bronz heykelinin yer aldığı bir bölüm mevcut. Birinci katta, Zeus'un Europa'yı kaçırdığı sahneyi betimleyen mozaik ve daha pek çok güzel mozaikler sergileniyor. Çingene kız mozaiği, yine bu katta, loş bir odada sergileniyor.

Zeugma Müze lokasyon Google map: https://goo.gl/maps/xQNvKQyajxibQVD19
Zeugma Müze adres: Mithatpaşa, Hacı Sani Konukoğlu Blv., 27500 Şehitkamil/Gaziantep

YORUMLAR

Feat:
Ad

ARKEOLOJi,16,BiLiM,10,FELSEFE,6,MiTOLOJi,2,PSiKOLOJi,6,SANAT,9,SOSYOLOJi,9,TARiH,14,
ltr
item
uztarih.com l Tarih kainatın vicdanıdır: ZEUGMA ANTİK KENTİ VE ŞAHESER MOZAİKLER
ZEUGMA ANTİK KENTİ VE ŞAHESER MOZAİKLER
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwxIC3qdeUpLvk2gp51eD7o0syFOa21ZlLum8VJGHjXlRxJMm1aGQj_liooRr2AwgjEBzNzYEkbgMx9Ild4A5jAPoYjyekkxH6CWeAlwAdE9YLYgjC0Iz7Rz4wupF0Nzhvyk3kVO8r0_gW/s640/zeugma_1.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwxIC3qdeUpLvk2gp51eD7o0syFOa21ZlLum8VJGHjXlRxJMm1aGQj_liooRr2AwgjEBzNzYEkbgMx9Ild4A5jAPoYjyekkxH6CWeAlwAdE9YLYgjC0Iz7Rz4wupF0Nzhvyk3kVO8r0_gW/s72-c/zeugma_1.jpg
uztarih.com l Tarih kainatın vicdanıdır
https://www.uztarih.com/2019/02/zeugma-antik-kenti-ve-saheser-mozaikler.html
https://www.uztarih.com/
https://www.uztarih.com/
https://www.uztarih.com/2019/02/zeugma-antik-kenti-ve-saheser-mozaikler.html
true
518256124328164008
UTF-8
Tüm İletiler Yüklendi İleti bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Yanıtla Yanıtı İptal Et Sil Tarafından Ana Sayfa SAYFALAR YAYINLAR Hepsini Gör TAVSİYE ETİKET ARŞİV SEARCH TÜM YAYINLAR İsteğinizle eşleşen bir yayın bulunamadı Anasayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz P.te Sal Çar Per Cum C.te Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara Hemen Şimdi 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan daha eski Takipçiler Takip BU PREMIUM İÇERİK KİLİTLENDİ ADIM 1: Bir sosyal ağda paylaşın 2. ADIM: Sosyal ağınızdaki bağlantıyı tıklayın Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalandı Kodlar / metinler kopyalanamıyor, lütfen kopyalamak için [CTRL] + [C] (veya Mac ile CMD + C) tuşlarına basın İçerik tablosu