RH NEGATİF KAN FAKTÖRÜ GİZEM MUTASYON VE TARİHÇE

RH BLOOD, BLOOD TYPE, RH negative

Rh Negatif kan

Dünya üzerinde, Rh negatif kana sahip tek canlı İnsandır. 

İnsanlar evrim hakkında farklı düşünce ve inanışlara sahiptir. İlk insanın Adem ve Havva olduğuna inanıyor olabilirsiniz veya insanların maymundan geldiğine dair evrim teorisine. Tüm bu görüşler ortak bir atayı işaret eder. Ortak bir atadan geliyorsak kanımızdaki antijenlerinde aynı olması gerekmiyormuydu? Garip bir anomaliye sahip olan insan popülasyonun küçük bir yüzdesi var, Burada kastettiğimiz, dünya nüfusunun sadece %15’i yani  Rh-negatif kana sahip olanlar.

Rh Ne Demek 

Sadece bir tanımlama olsa da, bir ön bilgi olarak söylemeliyiz ki Rh faktörünün ismi Rhesus Macaque'den gelir. Rh faktörü ilk kez Hint Şebekleri üzerinde yapılan bir deneyde tespit edilmiş ve bundan dolayı bu faktöre, Hint Şebeğinin latince ismi olan Rhesus Macaque'nin baş harfleri kısaltma şekli ile verilerek Rh faktörü adını almıştır.

RH Negatif Kan Nereden geliyor

Genetik yapımız tarafından antijen üreten bilgileri taşıyan 35 adet kan grubu sistemi bulunmaktadır. Antijenler, bir bağışıklık tepkisi üreten moleküllerdir, bu yüzden yabancı bir madde veya toksin sistemimize girdiğinde, antijenler vücudumuza onlara saldırmaları gerektiğini söyler.

Rh sisteminde 61 antijeni vardır, D antijeni Rh-negatif Rh-pozitif olup olmadığını belirler. Bu antijen, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunan ve Rh-pozitif kan ile temas ettiğinde negatif reaksiyona girebilen hassas bir proteindir.

Kan Antijenleri ve Rh faktörü

Rh-negatif kan her zaman bir anlamda var olmuştur. Rh negatif kanı olan bir kişi, çoğu insana özgü bir antijen olan rhesus faktörüne sahip değildir . İnsanların rhesus kan grubundaki çeşitli antijenlerden (özellikle D antijeni) sadece bir tanesidir.
Kan antijenleri, kırmızı kan hücrelerindeki işaretleyiciler gibidir, bu durumda bir protein markeridir. Spesifik antijeni olmayan insanlar, sahip olduğu kan transfüzyonlarına karşı bağışıklık tepkilerine sahip olacaktır. A, B ve O kan tipleri farklı bir antijen grubunu temsil eder. İnsan kanında birçok antijen türü vardır.
Rhesus kan grubu, rhesus maymunlarının kanından yapılan serumlar araştırılırken insan kanındaki benzerlikler fark edilirken keşfedildi. Bununla birlikte, insan rhesus kan grubu benzersizdir. Maymunlarda bulunanlarla aynı değildir. İnsanları diğer hayvanlardan ayıran diğer özellikler gibi, insanlarla evrimleşmiştir.
Rhesus faktörünün, en az 100 000 ila 200 000 yıl arasında, anatomik olarak modern insanlar olduğu sürece, insan yapısının bir parçası olduğu sonucuna varabiliriz. 

Rh Negatif Kan ve Hamilelik

Rh negatif kanlı bir kadın, Rh pozitif bir bebekle hamile kalırsa, vücudu, bağışıklık sistemine, fetüsünün esasen zehirli olduğuna işaret eden antijenleri üretecektir. Tuhaf olarak, Rh-D immünoglobulin olarak bilinen nadir bir antikor verilmedikçe kadının bedeni kendi fetüsünü reddedecek öldürecektir. Bu komplikasyon hemolitik hastalık olarak bilinir.

 
Rh Negatif Kan Kaynağına Yönelik Varsayımlar

Bazıları Rh negatif kanın sadece bizim evrimimizde bilinmeyen bir zamanda ortaya çıkan bir mutasyon olduğuna inanır. Ancak, kulağa garip geldiği gibi, diğerleri, insanlarla iç içe geçmiş ya da bir şekilde melez bir kan hattı üreten bir şekilde türetilmiş yabancı bir türden gelme ihtimalini tahmin etmişlerdir .

Diğer türlere, melez hayvanlara baktığımızda, çeşitli uyumsuzluklar ve hatta infertiliteye rastlandığı durumlar görülür. Bir at ve eşek eşleştiğinde, genetik farklılıklar steril bir katır ile sonuçlanır. Aynı şey bir liger için de geçerli - bir aslan ve bir kaplanın soyu - iki tür kromozom uyuşmaz, bu yüzden infertil yavrular üretirler. Rh negatif anneler ve Rh pozitif bebekler arasında benzer bir uyumsuzluk olabilir mi?




RH Negatif Kan Dünyada Dağılım Oranları ve Ortaya Çıkış Varsayımları

Dünya nüfusunun yaklaşık %15'inin Rh-negatif ayrımı vardır, D-antijeni damarlarında yoktur. Ancak nüfusun bu yüzdesi, gezegenin tüm bölgelerine eşit olarak yayılmamaktadır.

İnsanların, Homo Sapiens olarak adlandırılan ve ilk olarak Sahra-altı Afrika'da ortaya çıkan ve oradan dünyaya yayılan ortak bir ataya sahip oldukları düşünülürken, Rh-negatif Afrikalıların sayısı diğer kıtalara kıyasla orantısız derecede düşüktür: Afrikada Rh Negatif kana sahip insan nüfusu sadece kıtanın %3’üdür. Asya'da, oran dahada düşüktür. Asya kıtasında Rh negatif kana sahip insanların yüzdesi, toplam nüfusun sadece %1’idir.

Rh negatif üreten gen, büyük ölçüde Kafkasyalılarda bulunur; en yüksek konsantrasyon, Fransa ve İspanya arasında yer alan İber Yarımadasında küçük bir bölgede bulunur. Bu bölge Bask bölgesi olarak bilinir. Bask nüfusunun %40 kadarı, Rh negatif kana sahiptir ve bu durum bölgenin tek ayırt edici özelliği değildir.

Basklılar, aynı zamanda, Batı Avrupalıların, yerli Hint-Avrupa dilini konuşmaya devam eden tek Avrupa halkıdır - Avrupa'da başka hiçbir yerde konuşulmayan izole bir dil. Fakat bu dil sadece izole değil, diğer Avrupa dilleri ile tamamen ilgisiz.

Bask halkı ile ilgili bir varsayım, Baskların Avrupa'ya ulaşan ilk modern insanların saf torunları olabileceği yönündedir. Bask halkı arasında negatif kana sahip olanların %50’si sıfır grubudur. Bir teori, Baskların atalarının tamamının Rh negatif ve sıfır kan grubuna sahip olduğu, ancak Paleotik çağdan beri binlerce yılda, yerel Avrupa halklarıyla karışmaları sonucu kendi içlerinde Rh negatif ve sıfır kan grubu oranlarının düştüğü, Rh negatif kana sebep olan genlerinde küçük yüzdelerle dalga dalga dünyanın diğer noktalarına yayıldığı yönündedir.

Diğer bir başka teori ise, eski Mezopotamya’da Sümer uygarlıklarını kuran ırkın, dünya dışı veya gezegendeki diğer insanlardan farklı olabileceği, bu ırk ile Mezopotamya halkını melezleştirmeye yardımcı olan bu sürecin bir kısmının Rh-negatif kan ile sağlandığıdır.

Rh Kan Grubuna İtaf Edilen Fiziksel ve Zihinsel Farklılıklar

Rh-negatif kanı olan kişilerin, fiziksel ve zihinsel farklı özelliklere sahip oldukları iddia edilmektedir Bu özelliklerden bazıları şunlardır:

     Ortalamadan daha yüksek IQ
     Düşük vücut ısısı
     Yüksek tansiyon
     Kırmızı veya kırmızımsı saç
     Ekstra Omurga yapısı
     Hassas görüş ve güneş ışığına karşı özel hassasiyet
     Yükseltilmiş sezgi

Güney Amerika'da, tuhaf şekilli Paracas kafataslarının bazılarının, saç renginin bölgedeki gen havuzu ile karşılaştırıldığında doğal olmadığı, bölgede kızıl saçlı insanların yaşamış olduğu tespit edilmiştir. Kızıl saçlı gen, Orta Doğu ve Avrupa'da ortaya çıkar. Farklı düşünen arkeologlar, LA Marzulli gibi bu kızıl saçlı kafataslarını Nephilim'e bağladılar. Rh negatif kan türü başka bir bağlantı faktörü olabilir mi?

Rh Negatif Kanda Genetiğin Rolü

Bununla birlikte, bu sıra dışı özellik, nispeten sıradan insan genetiği ve doğal seleksiyon açısından da açıklanabilir. Bir olasılık, Rh-Negatif kanın geninin, Rh-Negatif kanın olmasının olumsuz sonuçlarını ağır bastıran bir çeşit selektif avantajı olmasıdır.

Bu fenomenin iyi bilinen bir örneği orak hücre anemisi ve sıtmasıdır. Sıtmanın yaygın olduğu batı Afrika'daki nüfusun büyük bir yüzdesi, orak hücre anemisi için genin taşıyıcılarıdır, ancak hastalığın kendileri yoktur. Bunun nedeni, sadece orak hücre anemisi için genin taşınması, kişinin bağışıklığı Malaria'ya taşıdığıdır. Orak hücreli anemi zararlı olsa da, ölümcül olsa bile, geni taşıyan seçici bir avantaj sağlar ve bu nedenle beklenenden çok daha yaygındır.

Rh-Negatif kanın etkilerini inceleyen bilim adamları, Rh-Negatif kan için geni taşıyan bireylerin, doğmamış çocukları tehdit edebilecek toksoplazma gibi bazı parazitlere daha dirençli olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca, toksoplazmanın daha yaygın olduğu alanlarda genin daha fazla taşıyıcısı bulunduğuna da rastlanmıştır. 


kan grupları, blood types

Rh Negatif Kan, Dünyadışı Varsayımları?

Dünya dışı, farklı canlılarla ilişkilendirilen açıklamalar daha da sorunludur, çünkü Rh-Negative geni tamamen farklı bir gen değildir, insan geninin bir varyasyonudır. Homo Sapiens dışında, dünya üzerinde yaşayan herhangi bir canlıdan gelmesi de olası değildir  .

Diğer seçeneklerin belirsizliği Rh-Negatif kan grubunun, bazı popülasyonlarda seçici bir avantajdan dolayı en yaygın seçenek nedeniyle yaygınlaşan bir mutasyon olduğu açıklamasını daha mümkün kılmaktadır. Sonuç olarak, kanıtlar şu anda Rh-Negatif kan fenotipinin nedeni olarak sıradan bir mutasyondan biraz daha fazlasını işaret etmektedir.






YORUMLAR

BLOGGER: 5
  1. Bende 0Rh negatif kan grubuyum yazdığınız bir çok özelliği gösteriyorum genelde düşündüğüm şeyler konusunda tepki alıyorum olamicak saçma şeyler düşündüğümü söylüyor herkes

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O bende de var kardeşim takma bizlerden farklı oldukları aşikar negatif kan grubuna dahil olan insanların aynı tepkileri aldıklarını biliyorum.

      Sil
  2. detaylı bir yazı olmuş. harika :D

    karincha.com sayfasını ziyaret ederseniz seviniriz

    YanıtlaSil
  3. yazınızı ilgi ile okudum. aslında kan gruplarının insanların davranışlarını, huylarını, beslenme düzenlerini hatta ilişkilerini doğrudan etkilediği ile ilgili makaleler ve kitaplar mevcut. kan hakkında bu tür çalışmaların yapılması ve varılan sonuçlar oldukça etkileyici. özellikle kan gruplarına göre beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi insan hayatını pozitif etkiliyor.

    YanıtlaSil
  4. Çok başarılı ve açıklayıcı bir makale olmuş. Rh negatif kan ile alakalı edinilebilecek tüm bilgileri tek konuda edinmek kalitenizi bir kez daha gözler önüne serdi. RH negatif kan taşıyan insanların RH pozitife göre taşıdığına inanıldığı bazı özellikleri sıralamışsınız. Hemen hemen hepsi mantıklı geldi. Yani kan ile bağlantılı olabileceğini düşünüyorum ama RH negatif kan taşıyan insanlarda "yükseltilmiş sezgi" olabileceği pekte mantıklı gelmiyor.

    YanıtlaSil

Feat:
Ad

ARKEOLOJi,16,BiLiM,10,FELSEFE,6,MiTOLOJi,2,PSiKOLOJi,6,SANAT,9,SOSYOLOJi,9,TARiH,14,
ltr
item
uztarih.com l Tarih kainatın vicdanıdır: RH NEGATİF KAN FAKTÖRÜ GİZEM MUTASYON VE TARİHÇE
RH NEGATİF KAN FAKTÖRÜ GİZEM MUTASYON VE TARİHÇE
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWNoZlnML0R_w1a7M_B4WdmHIBKVVggfVNdBpypH_VGGpvtMw4kDRggfcDDSIo8nP-kwXGI8SohOz3_0jTi96RT6wNdnv10HgcJC2maO2UBSSAuyoHNcTT1am2dYbGL3kROwCOy_ex8P0/s640/rh_negatif_1.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWNoZlnML0R_w1a7M_B4WdmHIBKVVggfVNdBpypH_VGGpvtMw4kDRggfcDDSIo8nP-kwXGI8SohOz3_0jTi96RT6wNdnv10HgcJC2maO2UBSSAuyoHNcTT1am2dYbGL3kROwCOy_ex8P0/s72-c/rh_negatif_1.jpg
uztarih.com l Tarih kainatın vicdanıdır
https://www.uztarih.com/2018/08/rh-negatif-kan-faktoru-gizem-mutasyon.html
https://www.uztarih.com/
https://www.uztarih.com/
https://www.uztarih.com/2018/08/rh-negatif-kan-faktoru-gizem-mutasyon.html
true
518256124328164008
UTF-8
Tüm İletiler Yüklendi İleti bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Yanıtla Yanıtı İptal Et Sil Tarafından Ana Sayfa SAYFALAR YAYINLAR Hepsini Gör TAVSİYE ETİKET ARŞİV SEARCH TÜM YAYINLAR İsteğinizle eşleşen bir yayın bulunamadı Anasayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz P.te Sal Çar Per Cum C.te Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara Hemen Şimdi 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan daha eski Takipçiler Takip BU PREMIUM İÇERİK KİLİTLENDİ ADIM 1: Bir sosyal ağda paylaşın 2. ADIM: Sosyal ağınızdaki bağlantıyı tıklayın Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalandı Kodlar / metinler kopyalanamıyor, lütfen kopyalamak için [CTRL] + [C] (veya Mac ile CMD + C) tuşlarına basın İçerik tablosu