KAPADOKYA PERİ BACALARI VADİLER VE YER ALTI ŞEHİRLERİ

göreme, capadocia, kapadokya, peri bacaları, ürgüp

Kapadokya Bölgesi

Kapadokya, "Cappadocia" Göreme vadisinin etkileyici manzarasını ve topoğrafyasını şekillendiren doğal kaya oluşumları ile ünlüdür. Deniz seviyesinden 1000 metre yükseklikte Türkiye'nin merkezinde, yüksek bir plato üzerinde yer alan Kapadokya bölgesi, eşsiz doğal oluşumuyla dünyanın en görkemli manzaralarından birine ve binlerce yıllık tarih barındıran ören yerlerine sahiptir. 

Derin vadiler, mağara evler, şapeller, mezarlar, tapınaklar ve doğal yer şekillerine uyumlu bir şekilde oyulmuş yeraltı şehirleri ile çevrelenen geniş bir coğrafyayı içerir.

Kapadokya daki yüzey şekilleri, Peribacaları nasıl oluştu

“Peri bacaları” veya hoodoos olarak bilinen dağ sırtları, vadiler,  konik ve mantar şekilli, peri bacası olarak adlandırılan yapılar, Kapadokya'yı oluşturan kaya oluşumları volkanik patlamalar, erozyon ve rüzgar tarafından yaratılmıştır. 

Üç milyon yıldan fazla bir süre önce, volkanik bir patlama, yumuşak bir kayaya dönüşen 2500 km2 bir araziyi külden bir battaniye gibi örttü Rüzgarlar, yağmurlar ve erozyonlarla dağılan külden alüvyonlar ve aşınan kayalar zaman içinde muhteşem formda yüzey şekillerine dönüştü.

Kapadokya’da yerleşim nasıl ve ne zaman başladı

Kapadokya da yer alan yer altı şehirlerinin ilk katmanlarının MÖ 1200 lerde kullanıldığı sanılmaktadır. Traihçiler bölge tarihini Hititler’den itibaren kullanılan tünel ve odalar olduğunu tespit etmiştir.

Bu noktada bölge yakınlarında yer alan 10.000 yıllık Aşıklı höyüğü ve 4000 yıllık Kültepe antik kenti gibi yerleşimleri, Kapadokyanın doğal yapısı haricinde oluşturulmuş antik kentliler olduğu için ayrı tutuyoruz.

Kapadokyadaki yumuşak kaya oluşumlarının oyularak ve mevcut mağaralar genişletilerek, yerleşim amaçlı kullanımının Pers – Yunan savaşları MÖ 5. Ve 4y.y. dan beri sürdüğü düşünülmektedir. Yine M.S. 3.y.y.’da Roma baskısından kaçan Hristiyanların bu bölgelerde yaşadıkları söylenir.

M.S. 611'de Sasani ordusu tarafından yapılan bir saldırı , Kapadokya'nın başkenti Caesarea'yı (Kayseri) yıkılmasına yol açtı . Sonrasında Kapadokya 7. Yüzyıldan, 10'uncuya kadar Arap akınlarına maruz kaldı. Bu istikrarsızlık döneminde bölge sakinlerinin bir bölümünün batıya göç ettiği ve kalanların Kapadokya'nın insan yapımı mağara ve tünellerini büyük kompleks sığınaklar olarak kullanılmak üzere inşa ettikleri ve zamanla  genişlettikleri düşünülüyor. Bununla birlikte, inşa tarihlerine yönelik kesin tarihler belirlemek zordur

10. ve 11. Yüzyıllarda bölgede güvenlik tehditlerinin azaldığı, kayaya oyulmuş kiliseler ve manastırların yapımında artışa neden olan bir refah dönemi yaşadığı biliniyor. Bu döneme ait hayatta kalan kiliselerin çoğu zengin bir şekilde dekore edilmiştir. Bizans İmparatorluğu, 1071 de Malazgirt savaşını kaybettikten sonra bölge Selçuklu Türklerinin kontrolüne girmüştir. (www.uztarih.com)

capadocia, kapadokya harita

Kapadokyanın sınırları, Kapadokya neresi?
Anadolu platosunda bulunan Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Nevşehir, Ürgüp ve Avanos arasında yer alan bölgeyi kapsar , Ürgüp ve Avanos, Karain, Karlık, Yeşilöz, Soğanlı, Kaymaklı ve Derinkuyu Yeraltı şehirlerini kapsayan alan, güneyde ve doğuda, sönmüş volkanik dağlar olan Erciyes Dağı (3916 m), diğer tarafında Hasan Dağ (3253 m) ile sınırlanmıştır. 

Kaya formasyonları içinde yer alan, kayalara oyulmuş konut olarak kullanılan mağara evlerin, kiliselerin, ilkel köylerin ve yeraltı şehirlerinin yoğunluğu, onu dünyanın en çarpıcı ve en büyük mağara konut alanlarından biri haline getirmektedir. Jeolojik ve etnolojik açıdan kendine has bir bölgedir.

Kapadokya tarihi

Göreme, MÖ 1800 - 1200 yılları arasında yaşanmış ve daha sonra sakinler iki rakip imparatorluk arasında yer bulmuşlardır; Persler ve Yunanlılar (daha sonraki rakipler arasında). Güvencesiz siyasi konumlarından sığınmak isteyen sakinler ,  ani saldırılara karşı önlem almaya karar verdiler ve böylece yeraltında gizli olan sekiz farklı hikayeyle tüm kasabaları oluşturmak için oda ve tünel komplekslerini yumuşak kayaya oymaya başladılar. 

4'te inci -7 inci yüzyılda Kapadokya da Roma'dan zulümden kaçan Hıristiyanların en sığınak haline geldi. Keşişler, geniş manastırları, yaşam mahallelerini kazdılar ve kayaya oyulmuş şapellerde Bizans dönemine ait ortaçağ azizleri resimlerini yarattılar. Resimler iyi korunmuştur ve müze ziyaretçileri için dikkate değer bir manzaradır. 

Kapadokya'daki ilk manastır aktivitelerinin 4. yüzyıla kadar uzandığı düşünülmektedir. Bu dönemde, Kayseri'deki Piskoposluk Basileios'un öğretilerine dayanan küçük ankraj toplulukları, kayalara oyulmuş ibadet alanı olarak kullanılan mağaralara yerleşmeye başlamıştır. 

Kapadokya manastırı ikonoklastik dönemde (725-842) kurulmuştu. Ancak, 842'den sonra Kapadokya'da birçok rupestral kilisesi kazılmış ve parlak renkli figüratif resimlerle, dekore edilmiştir. Göreme Vadisi'ndekiler arasında Tokalı Kilisesi ve El Nazar Kilisesi (10. yüzyıl), St. Barbara Kilisesi ve Saklı Kilise (11. yüzyıl) ve Elmalı Kilisesi ile 12. Yüzyılın sonları olan Karanlık Kilise bulunmaktadır. (www.uztarih.com)

capadocia, kapadokya siteler

Kapadokya’ya nasıl gidilir

Nevşehir, Avanos ve Ürgüp gezilebilecek tarihi ve doğal alanlara sahiptir, turizm tesislerin pek çoğu bu bölgelerde bulunmaktadır. Göreme ilçesi Kapadokya Doğal Park ziyaretçileri için ana ziyaretçi merkezidir. Kapadokya’ya ulaşım için en yakın hava alanı Kayseri’dedir. Kayseri ve Ankara başta olmak üzere tüm çevre kentlerden otobüsle ulaşım mümkündür.

Bireysel imkanlarla Kapadokya'yı gezmek mümkün, ancak bölge geniş bir alanı kapsıyor ve yapılabilecek çok aktivite var. Kapadokya'ya bir tur ile gelmenizi veya gezmek için günlük turlara katılmanızı tavsiye ederiz. Rehberlik hizmeti alarak bölge tarihi ve coğrafi oluşumuyla ilgili bilgi alacaksınız ve tur firmalarının hazırladığı tur programı ile zamanı ekonomik kullanabileceksiniz.

Kapadokya'da gezilecek yerler, Kapadokya'da nerelere gidilir

kapadokya
Peribacaları lokasyon Google map: https://goo.gl/maps/DGoF7rZzNcC2

Peribacaları adres: 50500 Çavuşin Köyü/Ürgüp/Nevşehir






kapadokya
Paşabağı lokasyon Google map: https://goo.gl/maps/Gh4HzUeNncA2

Paşabağı adres: Zelve Yolu, 50500 Çavuşin Köyü/Avanos/Avanos/Nevşehir





kapadokya
Uçhisar Kalesi lokasyon Google map: https://goo.gl/maps/11qBjZcjrCy

Uçhisar Kalesi adres:Tekelli Mahallesi, 50240 Uçhisar/Nevşehir Merkez/Nevşehir





kapadokya
Gomeda vadisi lokasyon Google map: https://goo.gl/maps/Eow1aEvGwU42

Gomeda vadisi adres: 50400 Ayvalı Köyü/Ürgüp/Nevşehir






kapadokya
Ihlara, Devren Vadisi: https://goo.gl/maps/TScnH7qhcqx

Ihlara, Devren Vadisi adres:  68570 Ihlara Belediyesi/Güzelyurt/Aksaray







kapadokya
Zemi Vadisi adres:  https://goo.gl/maps/dy78ZSnXofm

Zemi Vadisi adres:  50180 Göreme Belediyesi/Nevşehir Merkez/Nevşehir







kapadokya
Derinkuyu Yeralti Şehri lokasyon Google map: https://goo.gl/maps/6HCnLsAbars

Derinkuyu Yeralti Şehri adres: Bayramlı Mahallesi, Niğde Cd., 50700 Derinkuyu/Nevşehir





kapadokya
Selime Manastırı lokasyon Google map: https://goo.gl/maps/xQzEC2LuhLr

Selime Manastırı adres:  Ihlara Vadisi Yolu, 68500 Yaprakhisar Köyü/Güzelyurt/Aksaray





kapadokya
Kaymaklı Yeralti Şehri lokasyon Google map: https://goo.gl/maps/11JkPSqzQ7p

Kaymaklı Yeralti Şehri adres: Cami Kebir Mahallesi, 50760 Merkez/Nevşehir





Kapadokya adı nereden geliyor

Eski Pers, Akad ve Elamit'deki Büyük Darius (M.Ö. 522-486) ​​tarihli bir Pers yazıtında  “Kapadokya” ilk kez “Hvaspadakhim” olarak geçmektedir bu kelime “güzel atlar diyarı” olarak tercüme edilir. Ancak, tarihi bölgenin isminin anlamı ve kökeni konusunda bilimsel bir fikir birliği yoktur. 

Etimolojik açıdan daha çok kabul gören bir tez ise bölgenin ana tanrısı Khepat den dolayı, bölgenin “Khepat halkının ülkesi” olarak çevirilebilecek “Ketpatukh” olarak bilindiği ve Kapadokya kelimesinin buradan geldiği şeklindedir.

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme, UNESCO Dünya Mirası listesindedir ve en iyi kaya kesme kiliselerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. 

Kiliseler, MS 900-1200 yıllarından kalma duvar resimleriyle güzel bir şekilde boyanmıştır.  Sıcağı önlemek için sabahın erken saatlerinde ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Ağustos ayında, bireysel kiliselerde izin verilen süreyi beş dakikaya kadar kısıtlayabilmektedir.

Muhteşem Karanlık Kilise'ye (Karanlık Kilise) erişmek için ekstra bir giriş ücreti vardır ancak Yeni Antlaşma'dan  sahneler de dahil olmak üzere güzel korunmuş Bizans sanatının en güzel örneklerinden bazıları burada görülebilir. (www.uztarih.com)

Kapadokya Yeraltı Kentleri (Capadocia Underground Cities) : Derinkuyu, Kaymaklı

Kapadokya, birçok yeraltı yerleşimleri veya “yeraltı şehirleri” ile bilinir.  10.000 kişiye kadar ev sahipliği yapabilen 36 farklı yer altı şehri mevcuttur. Aralarında en kompleks ve büyük olanı Derinkuyudur. Kaymaklı yer altı şehri, Derinkuyu'dan sonra en büyük ikinci yer altı şehridir.her iki yer altı şehride Unesco kültür mirası listesinde yer almaktadır

Yumuşak tüf taşından oyularak oluşturulan yer altı şehirleri yüzlerce yıl boyunca yüzeydeki evlerden gizli tünellerle yeraltına ulaşılacak şekilde oluşturuldu. Alt katlarda, günlerce saklanılabilecek şekilde hayatta kalmalarını sağlayacak bir yer altı şehri düzeni oluşturulmuştu. Uyku mahalleleri,  mutfaklar, şarap imalathaneleri, hayvan barınakları bulunuyordu. 

Uzun pasajlar, dar basamaklar ve labirent benzeri bir tünel sistemi odaları birbirine bağlıyor.  Mağaralar aslında çoğu zaman oldukça ferah ve ana odalarında rahatlıkla durabilir. Odalar arasındaki merdivenler ve tüneller biraz daha dar olabilir  ve  geçmek için eğilmeniz ve çömelmeniz gerekir .

kapadokya yer altı sehirleri, capadocia underground cities

Derinkuyu Yeraltı Şehri

600 girişi ve gezilebilir 2500 m2 alanı olan Derinkuyu, yapılan ölçümlerde temizlenmemiş alanları hesaba katıldığında 4 km2 lik bir alana sahiptir. Derinkuyu yer altı şehri, onu diğer yeraltı şehirlerine bağlayan çok sayıda tüneli ve binlerce insanı barındırabilecek bölmelerden oluşan eşine az rastlanır büyüklükte bir yer altı şehridir. Burası gerçekten bir şehridir. Uyuma alanları, çiftlik hayvanları için ahırlar, kuyular, su depoları, pişirme çukurları, havalandırma şaftları, ortak odalar, banyolar ve mezar alanları mevcuttur. 

Derinkuyu yer altı şehrinin şu an 8 katı gezilebilir durumdadır. 8. Katın ulaştığı derinlik 50 metredir. Tüm katların temizlenmesi durumunda 13 kat ve 85 metre derinliğe ulaşılacaktır.

Derinkuyu haricinde. Kapadokya'da birçoğu birbirine tünellerle bağlı, kırk yeraltı şehri ve 200 yeraltı yapısı keşfedilmiştir.

Çoğu insan yeraltı şehirlerinde tam zamanlı yaşamadı. Şehirlerin altında, bölgedeki her bir evi şehre bağlayan geniş bir tüneller ağı vardı. Bölge saldırıya uğradığında, hane halkı, kendi bodrum katındaki tünellerden inerek, yer altı kentinde toplanıyorlardı.

Labirentsiz koridorlarda, kapı girişlerini engellemek için yuvarlanabilecek taşlar ve mızrakların düşebileceği tavanda delikler gibi birçok tuzak ile korunan bu şehirler. İşgalciler için girilmesi zor ve işgali zorlu alanlardı.

Bu tünellerin ve odaların en erken başlangıçları bilinmemektedir. Bazı arkeologlar Hititler tarafından başlatıldıklarına inanırlar (MÖ.1200'de). Diğerleri ise madenin kullanımından önceki bir zamana kadar daha eski tarihleri baz alırlar, çünkü metalik aletlerin aksine tünellerin taş kullanılarak kazıldığına inanılmaktadır. 

Yer altı şehirlerinin alt katmanları, ilk Hıristiyanlar tarafından önce Roma zulmünden sığınmak için ve daha sonra Arap istilalarından kaçmak ve saklanmak için yüzyıllar içinde pek çok kez büyütüldüğü ve genişletildiği düşünülmektedir.

Kapadokya Unesco Dünya Kültür Mirası alanlarından biridir

Dünya Mirası Alanı Göreme Milli Parkı ve Kapadokya'nın Kayalık Sitleri 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu uyarınca yasal korumaya tabidir.

Nevşehir Ürgüp ve Avanos şehirleri arasındaki tüm bölge,  2873 sayılı Kanun kapsamında bir Milli Park olarak belirlenmiştir. Ayrıca, doğal, arkeolojik, kentsel ve karma arkeolojik ve doğal koruma alanları, iki yeraltı şehri, beş troglodyte köyü ve 200'den fazla bireysel kayaya oyulmuş bazıları çok sayıda fresk içeren kiliseler, 2863 sayılı Kanuna göre taşınmaz anıtlar ve sahaların kayıtlarına girmiştir.

Kapadokya, Balon turizmi

Kapadokya Sıcak hava balonları için mükemmel uçuş koşulları ve bir balon yolculuğunda şahit olunabilecek muhteşem manzaralar ile balon turizminin Türkiye’deki merkezi konumundadır.,
Kapadokyanın eşsiz yüzey şekilleri ve masalsı peri bacalarının üzerinden balonla süzülmek farklı bir deneyim.

Kapadokya'da balonculuk için en uygun zaman nisan ve ekim ayları arasındadır Her balon uçuşunda, balon operatörünün eşlik ettiği 16-24 kişilik bir yolcu grubu bulunur. Balon uçuşları minimum 1 saat sürmekle birlikte genellikle 90 dakika sürer. Kapadokya balon seyahatleri fiyatları mevsime ve sürelere göre değişmekle birlikte balonla uçuş ücreti 100 EUR'dan başlamaktadır.

capadocia

Kapadokya’da Düzenlenen Festivaller


Nevşehir Uluslararası Şarap Yarışması (2 – 6 Haziran) 
İç Anadolu2da yetiştirilen üzümlerden hazırlanan şarapların yarıştığı bir festivaldir.

Cappadox Festivali 14-19 haziran
Müzik, gastronomi, çağdaş sanat ve açık hava etkinlikleri içeren kültürel bir festivaldir.

Aksalur Kiraz Bayramı (20 Haziran)
Ürgüp’ün Aksalur kasabasında düzenlenir.

Salcano Erciyes Kapadokya Bisiklet Festivali (29 Ağustos – 2 Eylül)
Yerli yabancı pek çok bisikletçinin katılımıyla gerçekleşen festivalin son günü 2 eylülde "Salcano Gran Fondo Kapadokya" adıyla Uçhisar'da başlayıp yine aynı noktada bitecek 41 km kısa parkur ve 107 km uzun parkurdan oluşan 2 bisiklet yarışı düzenlenecektir. 

Ürgüp Bağ Bozumu Şenlikleri(Eylül’ün 2. haftası)
Yılın en iyi üzümü yarışmasını da barındıran, şarap tadımlarının yapılabileceği 3 gün süren bir festivaldir. (www.uztarih.com)

YORUMLAR

BLOGGER: 3
  1. insanlar doğayı yenemediklerinde iyi geçinmeyi bilmiş ve kendileri için en uygun şekilde doğaya adapte olmayı başarmıştır. Bu şekilde nice mağaralar, nice bacalar, nice kaya mezarlar yapmış ve günümüze tarihi eser olarak bırakmışlardır. Kapadokya da insanların zekalarını ne denli kullandıklarına en güzel örnkelerden birisidir.

    YanıtlaSil
  2. Kapadokya da daha önce yeraltı şehirlerinin olduğunu duymamıştım.Gerçekten çok ilginç bir bilgi. Zamanında ne amaçla yapılmış acaba. İşte bu yüzden Ülkemiz herkes tarafından sevilen bir bölge. Her kültürden geçmişimiz mevcut. Ayrıca doğal harikalara sahibiz.

    YanıtlaSil
  3. güzel bir paylaşım ve tarihimize sahip çıkalım gibi bir paylaşım olmuş. Öncelikle teşekkürler peri bacaları ve kapadokya yer altı çarşısı paylaşımınız çok güzel. Tarihimiz gerçekten altın kokuyor desem yeridir. Kapadokya'nın gerçekten bilinmeyen gerçekleri ve yeryüzüne çıkmamış güzellikleri olduğunu hepimiz biliyoruz. Örnek peri bacaları nasıl yapılmış ? bunu kimileri doğanın bir güzelliği kimileri ise insan yada peri'lerin yaptığı bir olağan üstü sığınaktır.

    YanıtlaSil

Feat:
Ad

ARKEOLOJi,16,BiLiM,10,FELSEFE,6,MiTOLOJi,2,PSiKOLOJi,6,SANAT,9,SOSYOLOJi,9,TARiH,14,
ltr
item
uztarih.com l Tarih kainatın vicdanıdır: KAPADOKYA PERİ BACALARI VADİLER VE YER ALTI ŞEHİRLERİ
KAPADOKYA PERİ BACALARI VADİLER VE YER ALTI ŞEHİRLERİ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXc_wnj48dT4egCwVvS1nBMwkgAL-ujjbYmshqLZzi7XS3vszfwGMDP0yIfBpwq4VUppQ0xaj-jy5afJ2hXi3W9lAhN-1qoPWSc4og2V6N2-Ray5kJ5Gub16dg_JQtkBlvn4e5LtDeHqY/s640/kapadokya_1.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXc_wnj48dT4egCwVvS1nBMwkgAL-ujjbYmshqLZzi7XS3vszfwGMDP0yIfBpwq4VUppQ0xaj-jy5afJ2hXi3W9lAhN-1qoPWSc4og2V6N2-Ray5kJ5Gub16dg_JQtkBlvn4e5LtDeHqY/s72-c/kapadokya_1.jpg
uztarih.com l Tarih kainatın vicdanıdır
https://www.uztarih.com/2018/05/kapadokya-peri-bacalari-vadiler-ve-yer.html
https://www.uztarih.com/
https://www.uztarih.com/
https://www.uztarih.com/2018/05/kapadokya-peri-bacalari-vadiler-ve-yer.html
true
518256124328164008
UTF-8
Tüm İletiler Yüklendi İleti bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Yanıtla Yanıtı İptal Et Sil Tarafından Ana Sayfa SAYFALAR YAYINLAR Hepsini Gör TAVSİYE ETİKET ARŞİV SEARCH TÜM YAYINLAR İsteğinizle eşleşen bir yayın bulunamadı Anasayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz P.te Sal Çar Per Cum C.te Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara Hemen Şimdi 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan daha eski Takipçiler Takip BU PREMIUM İÇERİK KİLİTLENDİ ADIM 1: Bir sosyal ağda paylaşın 2. ADIM: Sosyal ağınızdaki bağlantıyı tıklayın Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalandı Kodlar / metinler kopyalanamıyor, lütfen kopyalamak için [CTRL] + [C] (veya Mac ile CMD + C) tuşlarına basın İçerik tablosu