BİLİNEN EN ESKİ ŞARKI - HURRİ İLAHİLERI VE UGARIT ŞEHRİ

Hurrian Hymn, hurrian song

Ugarit'ten Yankılar: Bilinen En Eski Müzik Notaları 

Suriyeli besteci ve piyanist Malek Jandali'nin "Ugarit Yankıları" adlı albümünden Rusya Filarmoni Orkestrası ile kaydedilen şarkının notaları, Suriye'nin Ugarit şehrinde bulunan kil tabletlerinde yer alan, MÖ. 1400 yılından kalma dünyanın en eski müzik notalarına dayanıyor.

3400 yıllık bu eser, Suriyenin antik Ugarit kentinde (şimdiki adıyla Ras Şamra) 1950 lerde yapılan kazılarda keşfedilen dünyadaki en eski müzik notasyonu üzerine kurulmuştur. Kil tabletleri, ay tanrısının eşi Nikkal'a ithaf edilmek üzere hem şiir hem de nota halinde bir ilahi içerir.

Echoes from Ugarit: The Oldest Music Notation In History
Dinlemek isteyenler için Suriyeli piyanist ve orkestra şefi Malek Jandali'nin, Ugaritte bulunan 3400 yıllık kil tabletlerdeki notaların deşifresi ile oluşturduğu "Echoes from Ugarit" parçasının video linki:
https://www.youtube.com/watch?v=NeP_AS0DqaU


hurri song


Hurrian Tabletlerinin Müzik dünyası açısından önemi

Ugarit antik kentindeki kazılar ve arkeolojik çalışmalar sırasında bulunan, "Çivi yazısı 36 tablet" gün ışığına çıkartıldıktan sonra literatüre ‘Hurri İlahileri’ ismiyle kaydedildi. Asuroloji profesörü Kilmer'a göre, çivi yazısıyla oluşturulan notalar  tam 3 bin 400 yaşında.

Ugarit’te keşfedilen 36 müzikal yazıtın sadece bir tanesi (Hymn 6) bugün çalınabilecek kadar korunmuş konumda. Bu dünyamızda var olan en eski beste.

3400 yıl önce, 7 nota diatonik ölçeğin yanı sıra, uyumun da var olduğuna dair kanıt niteliğindeki bu kil tabletler, Batı müziğinin menşeine ait tartışmalar açısından devrim yarattı.

Hurrian uygarlığından kalma antik Ugarit şehrindeki, o dönem kraliyet sarayı olarak kullanıldığı tespit edilen bir binadan çıkarılan 36 tabletin tamamı 2 tonda, aynı makam ya da modda (nîd qabli denilen) oluşan şarkılar içeriyor, bazıları ise, bir Semit tanrıçası olan Nikkal'a adanan ilahi sözler ve dokuz telli bir sammûm, (bir tür arp veya daha büyük ihtimalle bir lir) eşlik ettiği bir şarkıcı için talimatlar içeriyor. Tabletlerden bir veya daha fazlası ayrıca arp ayarlamasına yönelik talimatlar da içeriyor.

Hem arkeoloji hemde müzik dünyasında büyük ilgi uyandıran tabletlerde sadece bir beste olmayıp aynı zamanda antik bir enstrüman olan lir'in 4.000 yıl önce nasıl akort edilebileceğine dair açıklamalar yer alıyor. Ayrıca söz konusu bestenin günümüz batı müziğinin temeli olan yedi nota ölçeğinde yazılmış olması müzik tarihi ile ilgili bilinen pek çok şeyi değiştirdi.

Profesör Kilmer ve Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nden Richard Crocker, antik dönemle ilgili müzikal bilgileri anlattıkları “Sounds From Silence” adlı bir ses kitabı yayınladılar ve eşlik eden bir kitapçıkta tabletlerinin fotoğraflarını ve çevirilerini sundular. Ayrıca, "Eski Ugarit'ten Hürriyet Kült Şarkısı" adıyla şarkının yüzyıllar önceki orijinal halini ve ilk dinleyicilerinin duyduğu şeye daha yakın bir etki yaratması için lirle çalınmış bir versiyonu da bu sesli kitaba eklediler

Hurrian İlhaileri tableti "Hurrian Hymn" nasıl bulundu

Suriye’nin Ras Shamra bölgesinde yer alan Ugarit harabelerindeki arkeolojik kazılarda bulunan kil tabletler arkeolojide büyük bir öneme sahip. Ugarit antik şehri depremle yerle bir olana kadar kendi döneminin önemli bir ticaret merkeziydi

1929 yılında tesadüfen keşfedilen Ugarit harabeleri, Fransız Claude F. A. Schaffer başkanlığında bir ekip tarafından aynı yıl kazılmaya başlandı. 1939 yılına 2.Dünya Savaşı sebebiyle durdurulan kazılar 1948’de yeniden başlar.

1950’li yıllarda bulunan tabletler üzerindeki çivi yazılarının çözülmesi yaklaşık 15 yıl sürdü 
California Üniversitesi profesörü ve Berkeley Antropoloji Müzesi’nin küratörü Anne Kilmer  Babil yazıtlarında edindiği tecrübeler sayesinde, tablette yer alan bazı müzik işaretleme sistemini deşifre etti ve 70 li yıllarda bu çalışmasını dünyaya duyurdu

Hurrian – Babil dilinde yazılan bestenin önemli bir kısmı çözebilse de, killerdeki deformasyon yüzünden nakarat kısmı ne yazık ki çok net değil. En belirgin olan özelliği adının “Nikkal’a Ağıt” olması ve içerisinde “En Çok Onu Yüreğimde Seviyorum,” sözleri geçmekte. “Nikkal’a Ağıt” pek Suriyeli piyanist Malek Jandali ve Richard Crocker başta olmak üzere çok sayıda  sanatçı tarafından yorumlandı.

Hurrian tabletleri şu an Şam Ulusal Müzesin'de sergilenmektedir.

6 Numaralı tabletteki İlahinin sözleri
Ay tanrısı Yarikh’in karısı Nikkal için bestelenen Hurrian ilahisi, çocuk sahibi olamayan bir kadının ağıtlarına yer vermektedir.

Hurri dilinin çevrilmesindeki zorluk yüzünden metnin anlamı kimi cümlelerde net değildir.
İngilizce çevirinden bir kısım aşağıdaki gibidir, belirsizlikler parantez içi kelimelerle belirtilmiştir.

I will (bring x?) in the form of lead at the right foot (of the divine throne)
I will (purify ?) and change (the sinfulness).
Once sins are) no longer covered and need no longer be changed,
I feel well having accomplished the sacrifice.

(Once I have) endeared (the deity), she will love me in her heart,
the offer I bring may wholly cover my sin
bringing sesame oil3 may work on my behalf
in awe may I ...

The sterile may they make fertile,
Grain may they bring forth.
She, the wife, will bear (children) to the father.

May she who has not yet borne children bear them.

hurrian song, hurrian music


Ugarit Antik Şehri

Ugarit kendi döneminin en önemli ticaret merkezlerindendi, Anadolu, Mezopotamya ve Mısır üçgeninde ticaret yolları üzerinde yer almaktaydı. Ugarit'te yapılan kazılar sonucunda bu bölgedeki yerleşmelerin Neolitik Çağ'a kadar dayandığını göstermiştir. M.Ö.6000'de taş çağında Ugarit'in taş duvarlarla örülü olduğu bilinmektedir.

Ras Şamra şehri yakınlarındaki Ugarit kenti, Lazkiye şehrinin kuzeyinde, sahilden 1 km içeride, sahile paralel uzanan bir alanı kapsamaktadır. Ugarit adı, Ebla Arşivleri, Tell-el Amarna mektupları ve Boğazköy’de bulunan Hitit tabletlerinde de geçmektedir. 

Kuzey Suriye şehir devletlerinin en önemlilerinden biri olan Ugarit, ticari öneminin yanı sıra. Gelişmiş mimari yapısı, 7000m2 lik 5 avlulu kraliyet sarayından, şehri saran  yol sisteminden, 2 önemli kent tapınağı ve kent surlarından kendini göstermekteydi.

Ugarit ayrıca kendine özgü dili ve yazısı, ahşap oymacılğı, mitolojisi, tanrıları, cam işçiliği ve tabletlere dökecek kadar önem verdikleri müzik eserleriyle son derece gelişmiş bir kültüre sahipti.

YORUMLAR

BLOGGER: 1
  1. müziğin evrenselliğinin ispatıdır bu ilahiler. müziğin tarihine baktığınızda küskünleri barıştıran, savaşların bin an onsun durmasını sağlayan, psikolojik ve fizyolojik sağlık veren müziğin insanlığa mal olduğunu yeni gelen nesile her zamankinden daha çok anlatmalıyız.

    YanıtlaSil

Feat:
Ad

ARKEOLOJi,16,BiLiM,10,FELSEFE,6,MiTOLOJi,2,PSiKOLOJi,6,SANAT,9,SOSYOLOJi,9,TARiH,14,
ltr
item
uztarih.com l Tarih kainatın vicdanıdır: BİLİNEN EN ESKİ ŞARKI - HURRİ İLAHİLERI VE UGARIT ŞEHRİ
BİLİNEN EN ESKİ ŞARKI - HURRİ İLAHİLERI VE UGARIT ŞEHRİ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoVbD9_Vc-fgcAR8xNdUg0kwoD1nykBqIGTdeob-lTigBGehWonr5wnsUp03JE7O2HaChw0PpY0GqPzE8nr7ubvwjKpnd54FPUrlkeirW0JMQsneMRvRAnkaZKg9AICpBXNipg3Qs20YQ/s640/UGARIT.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoVbD9_Vc-fgcAR8xNdUg0kwoD1nykBqIGTdeob-lTigBGehWonr5wnsUp03JE7O2HaChw0PpY0GqPzE8nr7ubvwjKpnd54FPUrlkeirW0JMQsneMRvRAnkaZKg9AICpBXNipg3Qs20YQ/s72-c/UGARIT.jpg
uztarih.com l Tarih kainatın vicdanıdır
https://www.uztarih.com/2018/01/bilinen-en-eski-sarki-hurri-ilahileri.html
https://www.uztarih.com/
https://www.uztarih.com/
https://www.uztarih.com/2018/01/bilinen-en-eski-sarki-hurri-ilahileri.html
true
518256124328164008
UTF-8
Tüm İletiler Yüklendi İleti bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Yanıtla Yanıtı İptal Et Sil Tarafından Ana Sayfa SAYFALAR YAYINLAR Hepsini Gör TAVSİYE ETİKET ARŞİV SEARCH TÜM YAYINLAR İsteğinizle eşleşen bir yayın bulunamadı Anasayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz P.te Sal Çar Per Cum C.te Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara Hemen Şimdi 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan daha eski Takipçiler Takip BU PREMIUM İÇERİK KİLİTLENDİ ADIM 1: Bir sosyal ağda paylaşın 2. ADIM: Sosyal ağınızdaki bağlantıyı tıklayın Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalandı Kodlar / metinler kopyalanamıyor, lütfen kopyalamak için [CTRL] + [C] (veya Mac ile CMD + C) tuşlarına basın İçerik tablosu