ŞİDDET COĞRAFYASI; KRONOLOJİK SAVAŞ HARİTASI

Savaş ve askeri çatışmalar insanlık tarihi kadar eski, insan toplulukları arasında top yekûn gerçekleşen bu kitlesel şiddetin sayısı ve rakamları hakk


Battle of Zhuolu

Savaş ve askeri çatışmalar insanlık tarihi kadar eski, insan toplulukları arasında top yekûn gerçekleşen bu kitlesel şiddetin sayısı ve rakamları hakkında tarih yazımında düşülen satır başları kadar bilgi sahibiyiz. Nodegoat.net web tabanlı veri yönetimi, ağ analizi ve görselleştirme hizmetleri veren bir firma.

Çoğunlukla araştırmacılara hizmet eden uygulamaları mevcut. Firma, tarihe ilgi duyanlar kadar standart internet kullanıcılarının da ilgisini çekecek bir çalışma gerçekleştirmiş. Bu linkten haritaya ulaşılabilir. Kısaca Wikidata/DBpedia veri tabanına, bağımsız kullanıcılar tarafından girişi yapılmış, spesifik bir tarih ve yer bilgisi yer alan tüm askeri çatışma bilgileri veri kabul edilerek dünya haritası üzerinde, kronolojik olarak bir savaş haritası oluşturulmuş. 

Wikidata bağımsız kullanıcıların bilgi girişi yapabileceği bir sisteme dayanıyor. Kullanıcılar farklı kullanıcıların yaptıkları bilgi girişlerini düzenleme ve değiştirme imkanına da sahip. Şirketin bağımsız ansiklopedi hizmeti veren wikipedia’yı ele alırsak. Konvansiyonel basın yayın organlarının pek çok ülkede devlet ve/veya çeşitli baskı gruplarının kontrolünde olduğu gerçeğiyle yüz yüzeyken, kişilerin bağımsız bilgi girişi yapabilmesi, çok seslilik ve özgür paylaşım açısından çok önemli.

savaş haritası, şiddet

Diğer yandan girilen bilgilerin tutarsız, taraflı ya da tamamen gerçek dışı olabilme ihtimali dikkate alınması gereken bir husus. "Mart 2016” wikidata’nın giriş sayfasında şu karşılama mesajını görüyoruz “the free knowledge base with 17,172,246 data items that anyone can edit” görüleceği üzere 17 milyondan fazla bilgi girişi yapılmış ve herhangi biri bu bilgileri revize etme olanağına sahip. Artı ve eksileriyle kısaca durum bu.

Nodegoat uygulaması üç bine yakın askeri çatışma girdisine sahip. Harita üzerinde tarih aralığına göre farklı renklerle nokta halinde çatışmanın geçtiği bölgeler işaretlenmiş, bu noktaların üzerine gelindiğinde savaş detaylarını görebilmek ve ayrıca belirli bir tarih aralığı süzülerek yaşanan savaşların listesini alabilmek mümkün.

Dünya tarihindeki ilk kayıtlı savaş: Battle of Zhuolu

Harita incelendiğinde, ilk askeri çatışma girdisinin MÖ 2500 yılında Çin’de yaşanan Zhuolu Savaşına dair olduğunu görüyoruz “Battle of Zhuolu” Çin’de çok sayıda kabilenin karıştığı ve sonunda İmparator Yan’ın zaferi ile (Sarı İmparator) Çin’de siyasi birliğin sağlandığı efsanevi bir antik hikâye. Belirtildiği gibi bu interaktif harita, tarih ve lokasyon bilgisi içeren askeri çatışmalara dair, bağımsız kullanıcıların bilgi girişlerinden ibaret. 

 

Noadgoat'ın’ veri analizi çalışmasından bağımsız olarak, arkeolojik buluntular vasıtası ile ortaya konulmuş, bilimsel verilere dayalı spesifik çalışmalar ele alındığında. İnsan topluluklarının iç ve dış çatışmalarına dair, mağara duvar resimlerinden, bulunan ilkel silahlar ve bu silahlar vasıtası ile öldürüldüğü tespit edilen insan fosillerine kadar, dünyanın çeşitli noktalarında binlerce yıl öncesine ışık tutan pek çok arkeolojik bulgu tespit edilmiştir.

Levanten sanatı, antique cave painting

Ares del Maestre - 10000 yıllık savaş tasviri

İspanya’nın Les Dogues bölgesinde Ares del Maestre köyü yakınlarındaki mağaralarda bir kaya üzerinde bulunan ve okçulardan oluşan 2 grup arasındaki çatışmayı tasvir eden resim MÖ8000 ‘li yıllardan kalma. Mezolitik (Orta Taş Çağı) çağın sonu ve Neolitik çağın (Yeni Taş,Cilalı taş çağı) başlarına denk gelen bir döneme ait.

Yaklaşık 10.000 yıl önce yapılan bu duvar resmi aynı zamanda Levanten sanatına dair en eski eserlerden biridir ve UNESCO tarafından Ares Del Maestre mağaralalarındaki diğer kaya resimleri ile beraber dünya kültür mirası listesine dahil edilmiştir.
Jebel Sahaba

Jebel Sahaba 117.Mezarlık 

Mısır ile Sudan sınırının kesiştiği Jebel Sahaba bölgesinde bulunan ve 117.mezarlık olarak 
adlandırılan alanda, MÖ 11.000 yılından kalma Erkek kadın ve çocuklardan oluşan 61 insana ait iskelet kalıntıları bulundu. Bulunan iskeletlerin %45’inde ok ve mızrak gibi savaş gereçlerinden kaynaklanan kemik hasarı tespit edildi. Bu durum bu mezarda yer alan insanların yarısına yakınının silahla yaralama neticesinde hayatlarını kaybettiklerini ortaya koyuyor. Kadın ve çocukların bulunması, bir savaş sonucu olmasa da, silah kullanılarak gerçekleşen şiddet olayları sonucu öldürüldüklerini gösteriyor. (www.uztarih.com)
Terra-cotta army Qin Shi Huang,

Terracotta Kilden Ordu

Çin imparatoru Qin Shi Huang’ın mezarında, 8000 civarında kilden yapılmış toprak asker heykeli ve savaş atı figürleri bulunmaktadır. Çinde MÖ247 – 210 yılları arasında hüküm süren Qin Shi Huang Çin topraklarında yıllar süren iç savaş sonucu tüm beylikleri boyunduruğu altına alarak merkezi bir hükümet kurmuş, Ayrıca Çin seddini yaptırarak ülkenin akıncılarla istilası ve sınır bölgelerinin talan edilmesini önlemişti.  MÖ 210 yılında tamamlanan ve inşa süreci yaklaşık 30 yıl süren anıt mezar ve askerler, yapıldıkları kil türüne hitaben Terracotta (Toprak Askerler) “Terra-cotta army” olarak isimlendirilmiştir.

Aldous Huxley'in Denemeler kitabının "Yapıcı Barış İçin Savunma" başlıklı yazısında bireylerin öldürülmesi ve kitle kıyımı arasında bir fark olmadığını dile getirilerek şöyle deniyor: "1600'lerde düello etmek çoğu aydın kişiye bir doğa yasası gibi gelmiş olmalı. Ancak düelloyu kaldırmış olduğumuz gerçeği ortadadır. Savaşı da kaldırmamamız için bir neden yok" Huxley'in yaklaşımı kadar kolay olmasa da, Geleceğe dair ortak dileğimiz, makalemizin başlangıcında paylaşılan savaş haritasına yeni noktalar ya da yeni tarihler eklenmemesi en büyük dileğimiz.

Aykut Alan, www.uztarih.com, Mart 2016

Kaynaklar:

  • Sarah Ralph, The Archaeology of Violence: Interdisciplinary Approaches, 2014
  • Wayne E. Lee, Waging War: Conflict, Culture, and Innovation in World History 2015
  • www.nodegoat.net
  • www.science.nationalgeographic.com/science/archaeology/emperor-qin/
  • www.cultural-china.com/chinaWH/html/en/History1159bye1562.html
  • Aldous Huxley, Collected Essays, 1958

YORUMLAR

Feat:
Ad

ARKEOLOJi,16,BiLiM,10,FELSEFE,6,MiTOLOJi,2,PSiKOLOJi,6,SANAT,9,SOSYOLOJi,9,TARiH,14,
ltr
item
uztarih.com l Tarih kainatın vicdanıdır: ŞİDDET COĞRAFYASI; KRONOLOJİK SAVAŞ HARİTASI
ŞİDDET COĞRAFYASI; KRONOLOJİK SAVAŞ HARİTASI
Savaş ve askeri çatışmalar insanlık tarihi kadar eski, insan toplulukları arasında top yekûn gerçekleşen bu kitlesel şiddetin sayısı ve rakamları hakk
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtktwu3QciNoWa-bvm7RCnHAp-9ov3UIAX-j1E1ozouCOTQBptdZQu70ubHR6QsYKRrgkX14b8ASshcPvYhQlicm0N3upWTOqXB1rjtr3Gn8C4p7YUdxkO_g4-bLt08bPDitmkR96xDwa0FDjdjE2myTuW6msbD7X2zfrPyPcNgkuTo_D5ffuL0cfRsA/s16000/siddet_cografyasi-01.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtktwu3QciNoWa-bvm7RCnHAp-9ov3UIAX-j1E1ozouCOTQBptdZQu70ubHR6QsYKRrgkX14b8ASshcPvYhQlicm0N3upWTOqXB1rjtr3Gn8C4p7YUdxkO_g4-bLt08bPDitmkR96xDwa0FDjdjE2myTuW6msbD7X2zfrPyPcNgkuTo_D5ffuL0cfRsA/s72-c/siddet_cografyasi-01.jpg
uztarih.com l Tarih kainatın vicdanıdır
https://www.uztarih.com/2016/03/siddet-cografyasi-kronolojik-savas.html
https://www.uztarih.com/
https://www.uztarih.com/
https://www.uztarih.com/2016/03/siddet-cografyasi-kronolojik-savas.html
true
518256124328164008
UTF-8
Tüm İletiler Yüklendi İleti bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Yanıtla Yanıtı İptal Et Sil Tarafından Ana Sayfa SAYFALAR YAYINLAR Hepsini Gör TAVSİYE ETİKET ARŞİV SEARCH TÜM YAYINLAR İsteğinizle eşleşen bir yayın bulunamadı Anasayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz P.te Sal Çar Per Cum C.te Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara Hemen Şimdi 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan daha eski Takipçiler Takip BU PREMIUM İÇERİK KİLİTLENDİ ADIM 1: Bir sosyal ağda paylaşın 2. ADIM: Sosyal ağınızdaki bağlantıyı tıklayın Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalandı Kodlar / metinler kopyalanamıyor, lütfen kopyalamak için [CTRL] + [C] (veya Mac ile CMD + C) tuşlarına basın İçerik tablosu